HomeRealEstate.cz
Nájmy v Praze klesají. Je investice do bytu stále výhodná?
Ceny nových bytů v metropoli jsou v současnosti na 116 866 korunách za metr čtvereční. V ostatních regionech Česka je průměrná cena čtverečního metru nového bytu 69 054 korun.

Vyplývá to z údajů analytické společnosti Flat Zone, která je projektem developera Trigema. Ceny bytů rostou v Česku nejrychleji v hlavním městě. Nájmy zde ale překvapivě klesají.

Byty určené ke krátkodobému pronájmu konkurují klasickým nájemním bytům

Poté co z důvodu pandemie koronaviru prakticky ustal zahraniční cestovní ruch, se dostaly na trh dlouhodobých pronájmů byty určené původně k pronájmu zahraničním návštěvníkům prostřednictvím platforem jako je např. Airbnb. Tyto byty jsou ve velice dobrém stavu a mají atraktivní polohu v centru města. Po letech se tak otvírá lidem možnost bydlet v historickém centru Prahy, a to dokonce levněji než před rokem.

V regionech ovlivňuje ceny bytů především velikost nabídky

Podle analýzy společnosti Flat Zone, která analyzuje ceníky všech významných realitních společností a developerů, lze nejlevnější bydlení pořídit v kraji Vysočina (46 080 Kč). Důvodem je stabilní nabídka bytů díky poměrně rychlé výstavbě.

Také v Libereckém a Ústeckém kraji došlo ke zpomalení růstu cen. Zde se v nedávné minulosti ve velkém velice dobře prodávaly rekreační apartmány na zimní dovolenou. Tento trend v poslední době oslabil a s tím i průměrná cena nových nemovitostí.

Naopak nejvyšší ceny nového bydlení mimo hlavní město jsou v kraji Hradec Králové (91 789 Kč), neboť nabídka bytů v nových projektech, a tedy i konkurence mezi developery je prozatím nízká. Developeři toho využívají, nasazují co nejvyšší ceny a čekají, zda se byty budou prodávat. Pokud se tak nestane, ceny sníží.

K podobné situaci dochází i v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Ceny bytů zde vzrostly za poslední čtvrtletí více než 10 %.

V hlavním městě rostou ceny již dlouhodobě i když v poslední době jen mírně. Za poslední čtvrtletí se zvýšily o 2,2 %. Za loňský rok to bylo ovšem o 8 %.

Nájmy v hlavním městě výrazně zlevnily

Zcela opačný trend zaznamenaly ceny nájmů, které za poslední čtvrtletí klesly o 4,3 % na 308 korun za metr čtvereční. Díky bytům určených ke krátkodobému pronájmu se nabídka nájemních bytů téměř zdvojnásobila. Vysoká konkurence samozřejmě způsobila pokles cen nájemného.

Mimo hlavní město jsou nejdražší nájmy v Jihomoravském (256 Kč/m2) a Středočeském kraji (236 Kč/m2). Naopak nejlevněji se pronajímá v Moravskoslezském (163 Kč/m2) a Ústeckém kraji (163 Kč/m2).

Ceny nájemného za normální situace následují růst cen bytů s velkým zpožděním. Jednak se jedná většinou o roční nájemní smlouvy, a navíc pokud ceny bytů v kratším období výrazně vzrostou, nájemníci nejsou schopni platit ve stejném poměru vyšší nájemné.

Nižší výnosnost investičních bytů vynahradí zhodnocení nemovitosti v čase

Trend poklesu cen nájmů tedy snižuje majitelům investičních bytů jejich příjmy z nájemného. Výnosnost investice se může stát z tohoto důvodu poněkud méně atraktivní. Z dlouhodobého hlediska ji ale vykompenzuje zhodnocení ceny nemovitosti v dlouhodobém horizontu. Zároveň se předpokládá, že pokles nájmů je pouze dočasný a ve chvíli, kdy bude obnoven cestovní ruch, se jejich výše vrátí zpět na původní úroveň a bude pokračovat v růstu.

Související příspěvky

Většina nemovitostí je rozprodaná ještě před jejich dokončením
Trh

Většina nemovitostí je rozprodaná ještě před jejich dokončením

Jak probíhá předání bytu? Jak ho usnadní inovativní software české firmy Realpad?
Trh

Jak probíhá předání bytu? Jak ho usnadní inovativní software české firmy Realpad?