HomeRealEstate.cz
Většina nemovitostí je rozprodaná ještě před jejich dokončením

Hypotéka je závazek na několik desítek let, přesto jsou zájemci o nově postavené byty v situaci, kdy musí zaplatit za nemovitost, na kterou si budou muset několik měsíců počkat. Pořizují tak projekt na papíře a reálnou podobu vidí až po několika splátkách hypotéky.


Koupě bytu na papíře, nastěhování o měsíce později


Situace se jen tak nezmění, převis poptávky po novostavbách a rezidenčním bydlení je obrovský. Developeři nejsou schopní urychlit výstavbu tak, aby došlo k rovnováze mezi zájemci o nemovitosti a dostatečnou nabídkou realit.

Lukrativní lokality Prahy nebo naopak byty (a domy) na okrajích města, kde je dobrá dostupnost do centra a zároveň dojem satelitního bydlení a blízké přírody, se těší velkému zájmu a bývají vyprodané během dvou týdnů. Jedná se o stovky bytů, poptávka je ale stále vysoká. Většinou tak dochází k úpravě projektů a další části jsou uvedeny do prodeje mnohem dříve. Často se teprve začíná s jejich výstavbou. Zájemci tak kupují pouhý projekt na papíře a na vlastní bydlení musí čekat několik měsíců i s aktivní hypotékou, kterou je potřeba splácet.


Menší byty jsou čím dál oblíbenější

Je pochopitelné, že ty nejlepší byty se vyprodají jako první. Jedná se o dispozici 2+kk, orientaci na  jih nebo jihozápad, výhled do zeleně nebo do vnitrobloku a menší předzahrádku. Dvoupokojové byty jsou dlouhodobě nejžádanější, je to ideální řešení pro jednotlivce, páry, mladé rodiny s jedním dítětem.

Za poslední rok tyto byty (společně s garsonkami) tvořily přes 70 procent všech prodaných realit. Snadno se pronajmou a poptávka po těchto dispozicích je nejvyšší. Díky tomu je spousta zájemců o koupi vnímá jako dobrou investici do budoucna a v rámci developerských projektů je jim věnováno nejvíce prostoru.


Vítězí dvoupokojové byty a lukrativní lokalita

Větší byty tvoří zhruba pětinu, ale zájem o ně klesá. Důvodem je vyšší pořizovací cena, na kterou mnoho zájemců nedosáhne ani s přispěním vlastních úspor. Lidé se radši uskromní na prostoru pro žití a volí lokalitu, která jim nabídne bohaté vyžití ve volném čase a veškerou občanskou vybavenost. Tento trend sledují i investoři a developeři a tvoří projekty tak, aby pokryly co největší část poptávky. Zároveň vybírají části, které jsou nejžádanější. V rámci hlavního města jde o Radlice, Zličín, Libeň nebo Vysočany.

Související příspěvky

Ověřené developerské společnosti
Trh

Ověřené developerské společnosti

Nájmy v Praze klesají. Je investice do bytu stále výhodná?
Trh

Nájmy v Praze klesají. Je investice do bytu stále výhodná?