HomeRealEstate.cz
Ceny nových bytů v Praze navzdory nejisté ekonomické situaci a chybějícím turistům i nadále rostou
Máme za sebou více než rok ekonomické nejistoty způsobené pandemií koronaviru. I přes optimistické výhledy do budoucna a pozvolné rozvolňování bude ekonomická situace v následujících měsících i nadále nejistá. Realitnímu trhu to, jak se zdá nevadí.

Očekávaný pokles cen nemovitostí nejen že nenastal, naopak cena nových bytů v Praze koncem února opět vzrostla – tentokrát o 7,8 %. Průměrná cena za metr čtvereční tak dosáhla 123 tisíc korun. Průzkum společnosti Deloitte ukazuje, že se trend růstu cen v hlavním městě za poslední dva roky nezměnil.

Co lze v centru Prahy koupit za jeden milion korun

Milion korun představuje pro velkou většinu obyvatel Česka hodně peněz. V centru Prahy si však toho za tento obnos moc nepořídíte, snad jen malou koupelnu o pěti metrech čtverečních. Jak už jste si pravděpodobně spočítali, metr čtvereční obytné plochy vyjde totiž nejméně na 200 tisíc korun.

Jednoduchými počty pak dojdeme k závěru, že nový byt 2+1 o 60 m² v centru metropole vyjde nejméně na 12 milionů korun.

Praha 2 je levnější, ceny zde ale rostou rychleji

Druhou nejdražší lokalitou je Praha 2, kde stojí metr čtvereční v novostavbě o 30 tisíc korun méně. To sice na první pohled vypadá zajímavě, ovšem zatímco v Praze 1 ceny v uplynulých měsících stagnovaly, byty v Praze 2 naopak zdražily, a to meziročně téměř o 25 %. Jde o nejvyšší nárůst v rámci hlavního města.

Kde jsou v Praze ceny bytů nejnižší?

Nejlevnější nové byty byly na začátku letošního roku v Praze 10. Zdá se ovšem, že to do budoucna znamená jediné – je tu ještě prostor pro cenový růst. V únoru se prodával metr čtvereční v novém bytě za 117 tisíc korun, což je o 7 % více než v prosinci loňského roku.

Největší zájem je o menší byty, které jsou vhodné i jako investice

O jaký typ bytů se jedná? Většinou jde o malé jednotky, které co do ceny za metr čtvereční vyjdou dráž než velké byty. 40 % z celkového množství tvořily byty 2+kk a dalších 10 % garsonky.  Tento typ bytů se prodával nejlépe neboť je lidé kupují jak pro vlastní bydlení, tak i na investici. Před vypuknutím pandemie koronaviru tvořily investiční byty 50 % z celkového objemu prodaných bytů. ¨

Investiční byty byly většinou určeny ke krátkodobému pronájmu turistům přes online platformy typu Airbnb. 27 % z celkového objemu prodaných bytů pak tvořily byty 3+kk, které pro vlastní bydlení kupovaly většinou rodiny.

Ceny nových bytů se budou dlouhodobě zvyšovat i nadále

Ekonomická situace se i přes poměrně optimistické výhledy bude zřejmě zlepšovat jen pomalu. Co je tedy důvodem pro neustálý růst cen nemovitostí? Odpovědí může být základní ekonomická poučka – převis poptávky nad nabídkou. K vyrovnání poptávky a nabídky by se v Praze muselo přes noc postavit 20 000 bytů. Nereálné že? Jako alternativa by se dlouhodobě muselo stavět alespoň 8 000 bytů ročně. Ani to se ale nedaří. A to je jen jeden z důvodů, proč budou ceny pražských bytů růst i nadále.

Související příspěvky

Pražané musí na průměrný byt s plochou 70 m² vydělávat téměř 14 let.
Ceny nemovitostí

Pražané musí na průměrný byt s plochou 70 m² vydělávat téměř 14 let.

Proč je výhodná koupě bytu v rámci předprodeje?
Ceny nemovitostí

Proč je výhodná koupě bytu v rámci předprodeje?