Jak probíhá předání bytu? Jak ho usnadní inovativní software české firmy Realpad?
Pokud jste v minulosti již kupovali nemovitost nebo třeba bydleli v pronajatém bytě, určitě si vzpomenete, jak jste pročítali, podepisovali a archivovali několik dokumentů. Nejdůležitější z nich byla kupní nebo nájemní smlouva a předávací protokol.

Co je třeba prověřit při předání bytu?

Nemovitost už určitě znáte z předchozí prohlídky. Při jejím převzetí je ale dobré se ujistit, zda je v bytě veškeré vybavení uvedené v kupní smlouvě a vše funguje tak jak má – okna a dveře jdou dobře zavírat, elektřina funguje a voda teče.

Případné nedostatky a poškození je třeba pečlivě zapsat do předávacího protokolu a pokud možno stanovit termín jejich odstranění. Kromě toho je do předávacího protokolu třeba zapsat stav měřidel energií. Tím se vyhnete možnému dohadování s původním majitelem.

Předávací protokol může být součástí kupní smlouvy, ale lze jej sjednat i samostatně

Co musí předávací protokol obsahovat

  • Jméno a kontaktní údaje prodávajícího i kupujícího
  • Seznam vybavení bytu
  • Popis zjištěných závad a termín jejich odstranění
  • Seznam klíčů od bytu a společných prostor
  • Stav měřidel vody, elektřiny, plynu, případně tepla
  • Byt může předat jen oprávněná osoba

Kromě popisu vybavení a zjištěných závad je třeba si prověřit, zda byt předává osoba, která k tomu má oprávnění. Většinou vám byt předá majitel, zástupce developerské společnosti nebo realitní kanceláře.

Technologická společnost Realpad převedla systém předání bytů do digitální podoby

Pro kupujícího tento proces není příliš složitý. Developer nebo realitní společnost, u které nemovitost koupí či pronajme, se postará o všechny náležitosti a následně informace pro klienta zpracuje.

Z pohledu developera se však jedná o zdlouhavý proces založený na použití papírových protokolů v několika vyhotoveních, ze kterých je následně třeba zadat data do informačního systému.

Realpad spolupracuje s desítkami developerů v Česku i v zahraničí. Firma pomáhá společnostem automatizovat procesy prostřednictvím uživatelsky přívětivých digitálních produktů. Inovativní software, který je navržen pro specifické potřeby developerských společností, pomůže nemovitost prodat a zákazníkům poskytnout nadstandardní zážitek z koupě jejich vysněného bydlení.

S nápadem digitalizovat předání bytů přišel developer na Slovensku

Pilotní projekt zrealizoval Realpad ve spolupráci se slovenskou společností Corwin. Předání bytů novým majitelům byl časově náročný proces, který vyžadoval přepisování identických informací do čtyř různých formulářů, jejich skenování, přeposílání mezi několika odděleními a manuální zadávání do informačního systému.

Inovativní software ušetří čas, sníží náklady na zaměstnance a zlepší péči o zákazníky

Zpracování informací tímto způsobem vyžadovalo velký počet zaměstnanců. Navíc zde byla pravděpodobnost, že při přepisování informací může dojít k chybám, které by poškodily jak společnost, tak i zákazníka.

Společnost Corwin proto přišla s nápadem převést celý proces předání bytových jednotek do digitální podoby. Cílem projektu bylo vytvoření speciálního softwaru, který by řídil objednávky termínů na podepisování smluv, vytvářel předávací protokoly a obsahoval také reklamační modul.

Digitalizovaný proces předání bytů se jednoznačně osvědčil. Časová náročnost se výrazně snížila, na zpracování podkladů je třeba méně zaměstnanců a pravděpodobnost zadání chybné informace je minimální. Kromě toho lze nový systém dobře propojit s platformou CRM. Přehledně zpracované informace využijí i další subjekty, jako například banky.

Kupující má navíc veškerou dokumentaci uloženou v digitální podobě na jednom místě – na uživatelském portálu, díky kterému má přehled o celém procesu. Implementace systému tak přinesla kupujícím komfortnější a rychlejší předání bytu.

Zájem o produkty Realpad mají i velké zahraniční společnosti

„V oboru realit většina firem stále používá papírové protokoly v několika vyhotoveních. Díky úspěšnému pilotnímu projektu se o nový software firmy Realpad začali zajímat další velcí developeři jako například Metrostav Development nebo Penta Real Estate. Spokojené zákazníky si tento jedinečný produkt našel i v zahraničí,“ uvádí Roman Ptáček ze společnosti Realpad.

Související příspěvky

Nájmy v Praze klesají. Je investice do bytu stále výhodná?
Trh

Nájmy v Praze klesají. Je investice do bytu stále výhodná?

Za posledních 24 let se nejvíce bytů postavilo Praze a Jihlavě
Trh

Za posledních 24 let se nejvíce bytů postavilo Praze a Jihlavě