Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky?
Investice do nemovitostí se jeví jako jistota a banky v loňském roce zaznamenaly jeden z největších skokových růstů v počtu žadatelů o hypotéku i v objemu půjčených financí. Její vyřízení je ale složitý proces, který trvá několik týdnů nebo měsíců.

Vyřízení hypotéky trvá týdny

Hypotéka se dá vyřídit i za dva týdny. Je to ale nejkratší možný termín a týká se jen refinancování hypotéky. Díky dříve doloženým údajům není třeba dalších potvrzení. Banka vše potřebné ověří v původní žádosti a ozve se jen v případě opětovného potvrzení nebo změn na straně žadatele. Koupě domu nebo bytu zabere minimálně měsíc, značná část z toho je ale třeba na odhad nemovitosti, který je nedílnou součástí každé žádosti. Při financování stavby domu se počítá se lhůtou dvou měsíců. Banka musí mít k dispozici projekt a rozpočet stavby. Na základě těchto dvou klíčových dokumentů se přistupuje k dalšímu ověřování.

S hypotečním poradcem a bez stresu

Každá banka nabízí jiné podmínky pro půjčky a hypotéky. Vyplatí se sledovat sazby, podmínky pro splacení, možnosti pojištění a ochrany v době, kdy není možné platit, dobu fixace a dosavadní zkušenosti s hypotečními úvěry. Podpora poradce, který má v dané oblasti přehled, může celý proces výrazně zjednodušit a urychlit.

Dokumenty pohromadě – příprava se vyplatí a šetří čas

Po oslovení konkrétní banky čeká na žadatele seznam podkladů, na jejich základě se budou hodnotit finanční možnosti a upravovat parametry hypotéky. Každá instituce má svůj vlastní postup, jsou ale dokumenty, na kterých trvají všichni – kopie osobních dokladů, potvrzení o příjmech a výdajích, daňové přiznání pro OSVČ, rezervační smlouva, odhad kupované nemovitosti a při stavbě domu i výpis z katastru nemovitostí, územní a stavební rozhodnutí, projektová dokumentace a předpokládaný rozpočet.

Tím, že se žadatel připraví předem a vše bance předá hned na začátku, ušetří čas při vyřizování hypotéky. To však neplatí během schvalovacího procesu. Trvá dva týdny a banka si řádně prověřuje dodané dokumenty, klientovu bonitu a splátkovou minulost. Platební zádrhel z předchozích let na straně žadatele nemusí znamenat rovnou zamítnutí hypotéky, ale umožňuje bance zvýšit některé sazby.

Ve chvíli, kdy banka hypotéku schválí, práce nekončí. Je potřeba zkontrolovat si všechny dříve domluvené podmínky a jejich platnost, obstarat si potvrzení o zaplacení části kupní ceny z vlastních úspor a ověřit si pojištění nemovitosti a vinkulaci ve prospěch banky.

Související příspěvky

Co je to mezigenerační hypotéka?
Hypotéky

Co je to mezigenerační hypotéka?