HomeRealEstate.cz
Pražané musí na průměrný byt s plochou 70 m² vydělávat téměř 14 let.

Průměrná hrubá měsíční mzda v Praze je 48 035 Kč a průměrný nový byt s plochou 70 m² se dnes prodává za 8 003 414 Kč. Podle dat CG-Indexu dostupnosti bydlení společnosti Central Group, která je největším rezidenčním stavitelem v Česku, v Praze je nepoměr mezd a cen nemovitostí.

 

Důvodem nízké dostupnosti bydlení v Praze je i nedostatečný objem výstavby. Průměrný obyvatel Prahy musí v současnosti za nový byt (70 m²) zaplatit mzdu za 13,9 roku. Před rokem to bylo o něco víc (14,1 roku). Důvod pro tento rozdíl je fakt, že průměrná mzda rostla rychleji (+ 4,5 %) než ceny bytů (+2,1 %).


Od roku 2015 došlo v Praze k 96% nárůstu cen

Na růstu cen, a tedy nižší dostupnosti bydlení se podílí kromě zdlouhavého povolovacího procesu také růst cen stavebních pozemků, stavebních prací a materiálů. Díky tomu se ceny nových bytů od roku 2015 téměř zdvojnásobily. Za posledních šest let vzrostla průměrná cena za metr čtvereční plochy z 56 tisíc na více než 100 tisíc korun.


V tomto roce bude růst cen pravděpodobně jen velmi mírný, případně budou ceny stagnovat. Poklesu cen brání trvale nedostatečná nabídka a zlevnit mohou jen nemovitosti již předražené nebo v méně atraktivních lokalitách.

Související příspěvky

Ceny nových bytů v Praze navzdory nejisté ekonomické situaci a chybějícím turistům i nadále rostou
Ceny nemovitostí

Ceny nových bytů v Praze navzdory nejisté ekonomické situaci a chybějícím turistům i nadále rostou