HomeRealEstate.cz
Rekreační nemovitosti se nebývale zhodnocují. Ceny vzrostly v porovnání s loňským rokem o třetinu
Od nemovitostí k trvalému bydlení se zájem kupujících přesunul k nemovitostem určeným k rekreaci. Před pandemií koronaviru o chaty a chalupy až takový zájem nebyl, ale s omezenými možnostmi cestování do zahraničí získala dovolená v tuzemsku opět na popularitě.

Chata či chalupa v přírodě se stala vyhledávanou investicí

Rekreační nemovitosti jsou lákavou příležitostí i pro investory. Chatu či chalupu v atraktivní lokalitě v horách nebo u vody mohou nejen sami využívat, ale v době dovolených také pronajímat. Zároveň tak bezpečně zhodnotí ušetřené peníze.

O rekreační nemovitosti pro vlastní užívání se zajímají především lidé, kteří bydlí v malých městských bytech. V době karanténních opatření získala možnost pobytu v přírodě a aktivit na čerstvém vzduchu na ceně.

Nedostatečná nabídka žene ceny vzhůru

V současné době poptávka vysoce převyšuje nabídku. Ve srovnání s posledními měsíci loňského roku se zájem o koupi i ceny zvýšily o 30 %. V minulém roce se o každou nemovitost v dobrém stavu k okamžitému užívání zajímaly desítky zájemců. Ty atraktivnější se většinou prodali za vyšší než původně nabízenou cenu.

Kromě rodin, které žijí v menších bytech ve městě se o chalupy začali zajímat i majitelé rodinných domů. To dále zvyšuje poptávku a zároveň snižuje nároky lidí například na lokalitu. Chat či chalup u sjezdovky nebo přehrady na prodej moc není, a tak se lidé zajímají i o dříve poněkud opomíjené oblasti Česka.

Nejvyhledávanější jsou zrekonstruované nemovitosti do hodiny jízdy z města

Největší zájem je o objekty k okamžitému užívání bez nutnosti provádět větší či menší úpravy. Samozřejmostí je pak připojení na vodu a kanalizaci a elektřinu.

Také dostupnost hraje důležitou roli. Lidé žijící v krajských městech jsou většinou ochotni dojíždět do vzdálenosti 30 minut, v případě atraktivní lokality až hodinu. Obyvatelé Prahy jsou zvyklí dojíždět za rekreací i dál.

Nejoblíbenější lokality jsou Krkonoše, Krušné hory, Šumava, Jizerské hory a Beskydy. Zde je ale nabídka značně omezená. Stále oblíbenějším se proto stává také Český ráj nebo CHKO Brdy.

Související příspěvky

Pandemie koronaviru a hospodářský propad trvá již druhý rok. Ceny bytů však klesat nebudou
Ceny nemovitostí

Pandemie koronaviru a hospodářský propad trvá již druhý rok. Ceny bytů však klesat nebudou

Od roku 2015 vzrostly ceny bytů v Praze téměř na dvojnásobek
Ceny nemovitostí

Od roku 2015 vzrostly ceny bytů v Praze téměř na dvojnásobek