HomeRealEstate.cz
Za byt v Praze blízko stanice metra si budete muset připlatit
Cenu bytů v Praze ovlivňuje mimo jiné dostupnost do centra a dalších částí města hromadnou dopravou, zejména metrem. Možnost pohybovat se po Praze rychle se odrazí v ceně nemovitosti. Za větší byt blízko stanice metra budete muset zaplatit minimálně 6 milionů korun. Vyplývá to z analýzy portálu Valuo.cz, která sestavila přehled cen bytů na třech trasách pražského metra.

Hledáte nejlevnější možnost bydlení v dosahu metra?

Nejlevněji lze koupit byt v okolí stanic Rajská zahrada a Střížkov, kde je cena za metr čtvereční přibližně 76 000 Kč. V blízkosti stanice Malostranská, která je nejdražší lokalitou v dosahu meta, budete muset zaplatit trojnásobek.

Internetový portál Valuo.cz analyzoval ceny bytů s plochou 65 až 95 m² v osobním vlastnictví a po kompletní rekonstrukci v blízkosti 58 stanic pražského metra. Podle zjištěných údajů se v roce 2017 prodávali byty s plochou 80 m² u 17 stanic metra za méně než 5 milionů korun. Dnes se podobné byty ve stejné lokalitě prodávají nejméně o jeden milion korun dráž.

Cena bytů na trase metra v centru mírně klesla

Ve srovnání s lednem 2020 vzrostly ceny bytů v okrajových částech všech tří tras metra. V blízkosti mnoha tras v centru Prahy ceny naopak mírně zlevnily - např. u stanice Národní třída o více než 10 %. Možnou příčinou je změna nároků na bydlení způsobená pandemií. Pro mnoho lidí přestává být bydlení v centru města v době karantény atraktivní a preferují lokality na okraji Prahy a blíž přírodě. Stagnaci či mírný pokles cen způsobil také odliv zahraničních turistů, a tedy pokles příjmů z lukrativního krátkodobého pronájmu. Nejde ale o obecný trend. Např. v okolí již zmiňované stanice Malostranská ceny vzrostly 27 %.

Trasa C zaznamenala nejvyšší nárůst cen

Za cenu nižší než 4 miliony korun se během posledních 5 let prodávaly větší byty po rekonstrukci pouze v roce 2017 a to v okolí posledních tří zastávek na trase C (Chodov, Opatov a Háje). Dnes je však situace zcela jiná. Ceny v okolí tří zmiňovaných stanic podražily, u stanice Opatov dokonce o 70 %. Průměrný růst cen bytů na trase C byl 31 %. Více jak o polovinu zdražily také byty v okolí stanic Letňany, Kačerov a Roztyly. Červená linka metra tedy zaznamenala ze všech tří tras metra nejvyšší cenový nárůst.

Největší poptávka je po bytech na trase A. Zde vzrostly ceny ve srovnání s rokem 2017 v průměru téměř o třetinu a v okolí stanice Skalka dokonce o 64 %.

Ceny bytů v okolí metra vzrostly v loňském roce průměrně o 14 procent. Od roku 2017 se zvýšily o 41 %. V okolí 24 z 58 stanic dosahuje cena větších bytů více než 100 000 Kč za metr čtvereční.

Meziroční průměrný nárůst cen v Česku byl vloni téměř 16 %

Ceny bydlení vzrostly v minulém roce navzdory ekonomickému propadu způsobeném pandemií v celém Česku. V létě Roku 2020 byl celorepublikový průměr za metr čtvereční plochy vlastního bytu 70 300 korun.

Ceny bytů v Praze a krajských městech vzrostly loni ve třetím čtvrtletí meziročně v průměru o 15,8 procenta. Nejvyšší ceny byly zaznamenány v Praze (94 300 korun za metr čtvereční) a nejnižší v Ústí nad Labem (22 800 Kč za metr čtvereční).

Související příspěvky

Za posledních 24 let se nejvíce bytů postavilo Praze a Jihlavě
Trh

Za posledních 24 let se nejvíce bytů postavilo Praze a Jihlavě

V letošním roce dokončí developeři v Praze rekordních 120 tisíc bytů
Trh

V letošním roce dokončí developeři v Praze rekordních 120 tisíc bytů