HomeRealEstate.cz
Pandemie koronaviru a hospodářský propad trvá již druhý rok. Ceny bytů však klesat nebudou
Navzdory očekávání odborníků i veřejnosti se i přes nejistotu ohledně ekonomického vývoje realitnímu trhu velice daří. Ceny bytů za loňský rok vzrostly v průměru o 13 % a to nejen v Česku, ale i v dalších evropských zemích.

Ceny táhne nedostatečná nabídka

Klasická ekonomická pravidla v současné situaci přestávají platit. Bytů je obecně méně, než by bylo potřeba. Za nízkým objemem bytové výstavby v Česku a zejména v Praze stojí zdlouhavá povolovací řízení. Situaci by měla změnit právě diskutovaná novela stavebního zákona.

Nemovitosti jsou pro většinu lidí jedinou rozumnou investicí

Velký zájem o investice do nemovitostí vyvolaly obavy lidí z růstu inflace v důsledku státní podpory ekonomiky v období pandemie. Dodatečným impulsem byly i nízké úrokové míry hypoték kolem 2 %. Navíc jsou v současnosti nemovitosti jedinou bezpečnou investicí. Klasické finanční produkty neposkytují totiž téměř žádný výnos. Za loňský rok banky poskytly hypotéky v objemu 250 miliard korun, což bylo nejvíce v historii České republiky.

Kromě investičních bytů se výrazně zvedl zájem o investice do rekreačních nemovitostí, zejména v atraktivních horských lokalitách a blízko vodních ploch. V tomto sektoru ceny v průběhu několika let stagnovaly, ovšem v loňském roce vzrostly o 15 %.

Díky opatření vlády na podporu ekonomiky mnoho lidí krizi příliš nepocítilo

Zrušení superhrubé mzdy ekonomicky pomůže zvláště lidem s nadprůměrnými příjmy. Ti budou mít k dispozici několik tisíc korun navíc, které pravděpodobně nevloží do spotřeby, ale právě na investice, například na splátku hypotéky.

Ekonomická recese, kterou právě procházíme, také zatím nezpůsobila díky opatřením vlády větší nárůst nezaměstnanosti. Míra nesplácených hypoték tedy nijak dramaticky nestoupá. V lednu tohoto roku nebylo zaplaceno jen 0,9 % hypoték a meziročně se tato hodnota nezměnila.

Ceny nemovitostí budou letos stagnovat nebo jen mírně růst

Podle odborníků ceny nemovitostí ani v tomto roce klesat nebudou.  V druhém pololetí se očekává jen mírný nárůst cen nebo stagnace. Důvodem má být předpokládané ekonomické oživení díky kterému by ČNB měla začít zvyšovat úrokové sazby hypoték. Případný nižší zájem individuálních investorů pak zřejmě vyrovnají zahraniční investorské společnosti, které chtějí v Česku vytvořit investorská portfolia v řádu desetitisíců nájemních bytů.

Koupi nemovitosti je lepší neodkládat, příští rok budou opět dražší

Kdo uvažuje o pořízení bytu, neměl by nákup odkládat. Zajímavou investiční příležitostí mohou být byty na okrajích větších měst s dobrou dostupností do centra. V okolí hlavního města to jsou lokality s dojezdovou vzdáleností kolem jedné hodiny. Zde mohou ceny bytů lokálně dokonce mírně klesnout. Podobná situace může nastat v krajích s tradičně vysokou nezaměstnaností jako je Ústecký nebo Moravskoslezský kraj.

Zajímavou investicí mohou být i družstevní byty, u kterých je možnost převodu do osobního vlastnictví. Také rekreační nemovitosti v atraktivních lokalitách jsou dobrou investicí, jejíž hodnota v čase neklesne.

Související příspěvky

Proč je výhodná koupě bytu v rámci předprodeje?
Ceny nemovitostí

Proč je výhodná koupě bytu v rámci předprodeje?

Rekreační nemovitosti se nebývale zhodnocují. Ceny vzrostly v porovnání s loňským rokem o třetinu
Ceny nemovitostí

Rekreační nemovitosti se nebývale zhodnocují. Ceny vzrostly v porovnání s loňským rokem o třetinu