HomeRealEstate.cz
Od roku 2015 vzrostly ceny bytů v Praze téměř na dvojnásobek
Prodejní ceny nových bytů v Praze vzrostly za posledních šest let o 96 % a cena za metr čtvereční plochy se zvýšila z 56 000 na 110 000 korun.

Zvýšení cen na dvojnásobek způsobil trvalý nedostatek bytů a atraktivita hlavního města

Důvodem je velký nepoměr mezi nabídkou a poptávkou. Bytů je málo a větší objem výstavby brzdí zdlouhavá povolovací řízení. Kromě toho byla Prah a před začátkem pandemie oblíbenou lokalitou zahraničních investorů. Mnoho lidí také investovalo do bytů určených k lukrativnímu krátkodobému pronájmu zahraničním návštěvníkům.

Vysoká poptávka po vlastním bydlení a investičních nemovitostech

I když se do rostoucích cen bytů promítají zvyšující se ceny pozemků a stavebních materiálů, nejdůležitějším faktorem je stále vysoká poptávka a nedostatečná nabídka. Nemovitosti jsou vhodným uchovatelem hodnoty v době ekonomické nejistoty a nahlíží se na ně jako na poměrně bezpečnou investici. Kromě toho má vlastní bydlení v Česku velkou tradici a pořizuje si ho téměř 80 % lidí. Pro srovnání, v sousedním Německu bydlí ve vlastním pouze 50 % obyvatel.

Developeři chtějí stavět, na povolení ale mnohdy čekají dlouhé roky

Aby se situace na trhu s byty stabilizovala, muselo by se dlouhodobě postavit v Praze každý rok 10 000 bytových jednotek. Od roku 2015 do září 2020 se v Praze prodalo celkem 33 500 bytů. Za stejné období povolily stavební úřady výstavbu přibližně 19 057 bytů, což je méně než jedna třetina potřebného objemu. Developeři by rádi realizovaly více projektů, na stavební povolení však mnohdy čekají pět let i více.

Nedostatek bytů a jejich vysoké ceny je podle 63 % Pražanů hlavní problém metropole. Průzkum provedla agentura Ipsos pro společnost Central Group, která je největším stavitelem rezidenčních nemovitostí v Česku. Pokud se situace brzy nezlepší, za deset let může v Praze chybět 100 000 bytů, což podle statistik představuje bydlení pro 250 000 lidí.

Situaci má napravit připravovaný nový stavební zákon

Zkrácení doby potřebné k vydání stavebního povolení je klíčové pro zvýšení objemu výstavby. Podle návrhu nového stavebního zákona, který začátkem listopadu prošel ve Sněmovně prvním čtením, by mělo být stavební povolení pro menší projekty uděleno maximálně do jednoho roku od podání žádosti. Nový stavební zákon by měl také zjednodušit proces získání stavebního povolení a snížit byrokracii.

Související příspěvky

Rekreační nemovitosti se nebývale zhodnocují. Ceny vzrostly v porovnání s loňským rokem o třetinu
Ceny nemovitostí

Rekreační nemovitosti se nebývale zhodnocují. Ceny vzrostly v porovnání s loňským rokem o třetinu