HomeRealEstate.cz
V letošním roce dokončí developeři v Praze rekordních 120 tisíc bytů
Podle analýzy největšího developera v Česku společnosti Central Group je v hlavním městě v přípravě 762 projektů, které nabídnou celkem 120 649 bytových jednotek. Z tohoto počtu postaví Central Group více než čtvrtinu.

Výstavba nových bytů v metropoli vzroste meziročně o 10 %

Pro Prahu je to dobrá zpráva, neboť nových bytů přibude o 10 % více než v loňském roce, kdy se připravovalo 109 tisíc bytů. Poptávka je podle šéfa Central Group Dušana Kunovského stabilně vysoká, a proto se s podobným objemem výstavby počítá i pro příští rok.

Podobná situace je i v Brně, druhém největším městě Česka. V loňském roce se tam prodaly byty za 4,4 miliardy korun. To je o třetinu více než v roce 2019. Cena za metr čtvereční se navíc zvýšila o 10 % na 81 300 korun. Největší zájem je o dispozici 2 + kk a byt o rozloze 55 m2 se prodává za 5,35 milionu korun.

V Brně chybí velké rezidenční projekty

Ještě v létě roku 2020 se dvoupokojové byty prodávaly průměrně za 4,1 milionu. Současně byla úroková sazba hypoték 2,3 %. Koncem roku cena vzrostla na 4.4 milionu korun a sazba hypoték klesla na 1,98 %. Byt zdražil o 300 tisíc, ale měsíční splátka hypotéky vzrostla jen o 350 korun, tedy o necelá 3 %.

Také v Brně stojí za nárůstem cen dlouhodobě nedostatečná výstavba a skutečnost, že se nerealizují dostatečně velké projekty, kde by bylo možno dosáhnout úspor z rozsahu. Menší projekty jsou náročnější na přípravu a finančně nákladnější, což ovlivňuje i konečnou cenu, kterou zaplatí kupující.

Rozdíl mezi cenou novostaveb a starších nemovitostí je minimální

Dalším důvodem zvyšování cen nových bytů je zrušení 4% daně z nabytí nemovitostí. To způsobilo zdražení i starších nemovitostí a rozdíl mezi cenou nové a starší nemovitosti se tak snížil. Kupující proto samozřejmě preferují nové nemovitosti, zvyšují tím poptávku a cenu.

Zájem o investiční byty zvyšuje ceny v celém Česku

Ceny nemovitostí rostou i v regionech. Důvodem je nejen dlouhodobě nedostatečná výstavba, kterou znesnadňují složité povolovací procesy. Tuto situaci by měl pomoci vyřešit projednávaná novela stavebního zákona. Za růstem cen je také poptávka po investičních nemovitostech. Na trhu totiž chybí alternativa pro investování volných finančních prostředků s nízkou mírou rizika a rozumným výnosem.

Výstavba na brownfieldech může bytovou situaci v Praze výrazně zlepšit

V Praze se polovina připravovaných bytů bude realizovat na brownfieldech, tedy na pozemcích bývalých průmyslových ploch, které se nachází v širším centru Prahy, kde je již vybudovaná infrastruktura. Město se tak nemusí rozrůstat do okolí. Jde o ekonomicky i ekologicky nejvýhodnější řešení současné bytové situace.

Související příspěvky

Za byt v Praze blízko stanice metra si budete muset připlatit
Trh

Za byt v Praze blízko stanice metra si budete muset připlatit

Pandemie změnila nároky na bydlení. Místo bytu v centru hlavního města raději dům za Prahou
Trh

Pandemie změnila nároky na bydlení. Místo bytu v centru hlavního města raději dům za Prahou