HomeRealEstate.cz
Prahu v budoucnu čeká obnova tradičních městských částí, celé nové čtvrti i parky
Zástupci Institutu plánování a rozvoje a pražského magistrátu představili budoucí podobu oblasti kolem Vltavy. Změny k lepšímu jsou plánovány například ve čtvrtí Bubny, v oblasti stanice metra Vltavská, na řadě je i Štvanice a Rohanský ostrov.

U stanice metra Vltavská se plánuje výstavba nového koncertního sálu Vltavská filharmonie. Projekt oživení částí Prahy, které zatím dostatečně nevyužívají svého potenciálu, má nastartovat Konsorcium v čele s ateliérem Henning Larsen. Návrhy mají vzejít z veřejné soutěže.

Štvanice jako rekreační zóna volnočasových aktivit

Pozadu nezůstane ani ostrov Štvanice, který má dlouhou tradici volnočasových aktivit.  Jak jméno napovídá, v 17. století se zde pořádaly hony na zvěř. V 19. století zde byl otevřen tenisový klub a v nedávné době i hokejový stadion.

Ostrov se má opět stát centrem volnočasových aktivit. Navíc je plánovaná výstavba lávky, která propojí Holešovickou tržnici s Rohanským ostrovem. Ta by měla být dokončena do dvou let. Rozpočet na projekt architektů Marka Blanky a Petra Teje je 220 milionů korun.

Nová Holešovická tržnice nabídne gastronomii, kulturu a zábavu

Kompletně revitalizovaná bude také Holešovická tržnice, kde kromě gastronomických služeb bude k dispozici prostor pro alternativní kulturní akce. V areálu vzniknou nové budovy a počítá se také s otevřením nových vstupů.

Původní komín nahradí vyhlídková věž a plánuje se vybudováním parkové plochy. Rozpočet na přeměnu tržnice v gastronomické, zábavní a kulturní centrum s výhledem na 15 let se odhaduje na dvě až tři miliardy korun.

Parky a bytová výstavba na Rohanském ostrově

Na Rohanském ostrově vznikne ploše 88 hektarů za přispění soukromých i veřejných investic zcela nová čtvrť. Kromě toho čeká rekonstrukce také Libeňský most a dost možná dojde i na výstavbu dalšího nového mostu.

Mezi Rohanským ostrovem a Palmovkou vznikne na pozemcích města a dopravního podniku park a městské byty, které mají nabídnout možnost dostupného bydlení.

Na pozemcích, kde dnes stojí nevyužívané drážní budovy, začne v roce 2024 výstavba zcela nové čtvrti Bubny-Zátory. Zde by mělo vzniknout 11 tisíc bytů. Nová čtvrť se stane domovem pro přibližně 25 tisíc obyvatel. Těm bude k dispozici i nový park, který vznikne na ploše šesti hektarů a propojí pravý břeh Vltavy, Výstaviště a Stromovku.

Modernizace trojské kotliny

K podstatnému zlepšení dojde i v Troji, kde bude ještě letos vybudována nová lávka s propojením z Papírenské ulice. V současnosti se pracuje také na protipovodňové ochraně ZOO. Revitalizace trojské kotliny by měla být dokončena během příštích deseti let.

Související příspěvky

Poptávku po bytech koronakrize neoslabila. Vloni se jich prodalo nejvíce od roku 2016
Trh

Poptávku po bytech koronakrize neoslabila. Vloni se jich prodalo nejvíce od roku 2016

Virtuální prohlídky jsou čím dál oblíbenější
Trh

Virtuální prohlídky jsou čím dál oblíbenější