HomeRealEstate.cz
Poptávku po bytech koronakrize neoslabila. Vloni se jich prodalo nejvíce od roku 2016
Ani hospodářská recese a nejistota ohledně budoucího vývoje ekonomiky neoslabila realitní trh. Poptávka po bytech byla v loňském roce nejvyšší od roku 2016, který byl co do množství prodaných bytů považován za rekordní.

V Praze se koncem roku prodalo nejvíce bytů za posledních 10 let

V hlavním městě se v období od října do prosince prodalo 2 050 nových bytů. Průměrná cena za metr čtvereční dosáhla 107 876 korun. Pro srovnání, za celý uplynulý rok se v Praze prodalo dohromady 5 800 bytových jednotek. Znamená to, že poslední čtvrtletí roku 2020 se na celkových prodejích podílelo 35 %. Jedná se o nejvyšší prodej za jedno čtvrtletí za posledních 10 let.

Podle analýzy realitních společností Trigema, Skanska a Central Group se roční prodeje nových bytů v Praze vyvíjely v posledních letech následovně: v roce 2017 se prodalo 5 500 bytů, v roce 2018 prodeje klesly na 5000 jednotek a v roce 2019 objem prodaných bytů opět vzrostl na 5600 bytových jednotek. Rekordní prodeje se potom uskutečnily v letech 2015 a 2016, kdy se prodalo 7000 a 6650 bytů. Více než 80 % všech bytů v hlavním městě se prodalo na Praze 5, 9, 4, 10 a 8.

Jaký byt se ve statistice považuje za „prodaný“?

Podle údajů společností Trigema, Skanska Reality a Central Group se za prodaný považuje byt, u kterého bylo vydáno územní rozhodnutí a zaplacen rezervační poplatek alespoň 50 000 korun. Statistika realitní společnosti Ekospol vykazuje meziroční růst cen v roce 2020 o 4,4 % a průměrnou cenu za metr čtvereční 108 753 korun.

Nejlépe se prodávají dvoupokojové byty

Nejvyšší průměrnou cenu za metr čtvereční vykazují čtyřpokojové byty a větší, a to 119 877 korun. Cena jednopokojových bytů dosáhla 116 542, dvoupokojových 105 081 a třípokojových 104 343 korun. Nejvíce se prodávaly dvoupokojové byty.

Cena nových bytů v Praze vzrostla za posledních 5 let téměř na dvojnásobek. Důvody jsou již dlouho známé – vysoká poptávka po nemovitostech pro vlastní bydlení i investice a velmi omezená nabídka nových bytů z důvodu pomalého udělování stavebních povolení.  Tuto situaci by měl pomoci vyřešit právě připravovaný nový stavební zákon.

Kromě toho, že se byty v průběhu let postupně zhodnocovaly, vzrostly také ceny stavebních prací a pozemků. Tempo růstu cen nových bytů ale zpomalilo už v roce 2019 z 19 na 4 % a v loňském roce byl nárůst jen dvouprocentní. Tento vývoj cen bude podle šéfa společnosti Central Group Dušana Kunovského pokračovat i do budoucna, kdy se pravděpodobně dočkáme stagnace.

Vyšší poptávka po bytech je i v regionech

Trvalý zájem o nemovitosti a nejistota způsobená pandemií omezila nabídku volných nemovitostí také v regionech. Koncem roku jich bylo k dispozici necelých 5 000. V situaci, kdy klasické finanční produkty neposkytují téměř žádné zhodnocení a pokud ano, tak za cenu vysokého rizika, představují nemovitosti komoditu, která se dlouhodobě stabilně zhodnocuje a vyplatí se do ní investovat.

Související příspěvky

Pandemie změnila nároky na bydlení. Místo bytu v centru hlavního města raději dům za Prahou
Trh

Pandemie změnila nároky na bydlení. Místo bytu v centru hlavního města raději dům za Prahou

Prahu v budoucnu čeká obnova tradičních městských částí, celé nové čtvrti i parky
Trh

Prahu v budoucnu čeká obnova tradičních městských částí, celé nové čtvrti i parky