HomeRealEstate.cz
Pandemie změnila nároky na bydlení. Místo bytu v centru hlavního města raději dům za Prahou
Nejistá situace ohledně koronavirové pandemie trvá už přes rok a k očekávanému poklesu cen nemovitostí zatím nedošlo a pravděpodobně ani nedojde. Ceny bytů v Praze vzrostly meziročně o 5 %. V loňském roce se začalo s výstavbou 3246 bytových jednotek, což je v meziročně o 40,2 % méně než v roce 2019. Přitom je ke zlepšení situace na rezidenčním trhu v Praze podle Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy potřeba ročně dokončit šest až osm tisíc bytů. To se naposledy podařilo v roce 2007. O trvalém nedostatku bytů v Praze vypovídá i fakt, že se cena bytů za posledních 10 let zdvojnásobila.

Bytů je v Praze nedostatek a výstavba pokračuje jen pomalu

Developerské společnosti by rády byty stavěli a prodávaly, jejich snahu ale brzdí zdlouhavá povolovací řízení, která mnohdy trvají pět i více let. Námitky vůči plánovanému projektu mohou vznést desítky úřadů, sousedé a v neposlední řadě i různá zájmová uskupení.  Dokonce i stavební úřady, které jsou pod vlivem místních samospráv se často z politických důvodů snaží do stavebních řízení zasahovat nad rámec svých kompetencí. ¨

Situaci by měl změnit připravovaný nový stavební zákon, který má schvalovací proces podstatně urychlit. Ovšem i v případě, že by byla přijata optimální varianta stavebního zákona a povolovací procesy se podařilo výrazně urychlit, změna k lepšímu se projeví až v roce 2023.

Investiční byt se stal jednou z mála alternativ pro bezpečné zhodnocení peněz

I v době ekonomické nejistoty způsobené pandemií koronaviru realitní trh v loňském roce rostl. Prodeje v prvním pololetí z důvodu první vlny pandemie značně poklesly, druhá polovina roku byla ovšem co do objemu prodaných bytů mnohem silnější. Omezené možnosti vycházení i cestování přiměly lidi k přehodnocení priorit ohledně bydlení. Centra velkých měst přestala být v době karantény atraktivní a lidé začali hledat bydlení v zeleni a blíž přírodě. Kromě vlastního bydlení se zajímali i o investiční byty, které představují zajímavou možnost zhodnocení našetřených peněz, stabilní příjem v podobě měsíčního nájmu a ochranu před inflací.  Největší zájem byl o byty 1+kk a 2+kk, které tvořily 68 % prodejů.

Než předražený byt v centru metropole, to raději dům za Prahou

Většímu zájmu se těší i lokality za Prahou v dojezdové vzdálenosti do půl hodiny. Mnoho lidí se nyní rozhoduje místo většího bytu koupit dům se zahradou za Prahou, který jim nabídne vyšší kvalitu bydlení. Atraktivními se díky tomu staly i lokality, o které v minulosti lidé zájem neprojevovali.

Nájemní bydlení zlevnilo a získává na kvalitě

Nájemní bydlení v hlavním městě naopak zlevnilo v důsledku zvýšení nabídky investičních bytů určených k pronájmu ať už soukromých nebo institucionálních investorů a bytů původně zaměřených na zahraniční návštěvníky, které se dostaly na trh dlouhodobých pronájmů. Vyšší konkurence v tomto segmentu tlačí jak na snižování cen, tak na kvalitu nájemního bydlení. V budoucnu si pravděpodobně stále méně lidí bude moci dovolit bydlet ve vlastním a nájemní bydlení získá zpět svou reputaci, které se těší v zahraničí.

Související příspěvky

V letošním roce dokončí developeři v Praze rekordních 120 tisíc bytů
Trh

V letošním roce dokončí developeři v Praze rekordních 120 tisíc bytů

Poptávku po bytech koronakrize neoslabila. Vloni se jich prodalo nejvíce od roku 2016
Trh

Poptávku po bytech koronakrize neoslabila. Vloni se jich prodalo nejvíce od roku 2016